קרם הגנה - שימוש בטוח ויעיל ☀️
אז כולנו מכירים את הסכנות מהשמש ורובנו שמענו על הסכנות מקרם ההגנה, אז מה בעצם נכון ואיך נגן על עצמנו מהשמש בצורה יעילה ובטוחה?
קודם כל עלינו לזכור שלשמש יש גם תפקיד חשוב מאוד בחיינו ובבריאותנו. בעוד שקרינה אולטרה סגולה (UV) מהשמש יכולה להזיק לנו, ולגרום לכוויות ואדמומיות העור, לסרטן העור (מלנומה) ואף להזדקנות מואצת והופעת קמטים, לחשיפה לשמש יש גם תפקיד מהותי וחשוב לבריאות שלנו: אספקת ויטמין D, שהוא אחד מהויטמינים החשובים לבריאותנו. בין היתר הוא נקשר למגוון תועלות בריאותיות, בהן שיפור ספיגת הסידן במעיים ושמירה על ריכוזי סידן וזרחן בדם, שיפור מבנה עצמות הגוף ומניעת אוסטאופרוזיס, בקרה על התפתחות התאים, הפחתת דלקות, שליטת העצבים על השרירים והפעלת תאים של מערכת החיסון. הגוף יכול לייצר באופן עצמאי ויטמין D כאשר קרני שמש אולטרה סגולות באות במגע עם עור הגוף.
מחקרים מצאו כי בעונות הקיץ והאביב, מספיק להיחשף לשמש במשך 10-20 דקות כדי להשיג את המינון האידיאלי של ויטמין די, בעוד שכדי להשיג את אותם הערכים בחורף, תצטרכו חשיפה של שעתיים לפחות. וכמובן שזה לא אחיד לכולם, יש גם תלות בגוון העור. מומלץ להחשף לשמש בשעות בהן הקרינה אינה חזקה, בין 8 ל 10 בבוקר ואחרי 17 אחר הצהריים.
קרם הגנה –ממה חשוב להיזהר? קיימים 2 סוגים של קרמי הגנה: כימי ופיזיקלי. הכימיקלים במסנן הקרינה הכימי מגיבים עם העור כדי להגן מפני נזקי השמש. מסנני הקרינה הפיזיקליים בדרך כלל עשויים תרכובת אבץ דיאוקסיד או טיטניום דיאוקסיד לחסימת קרני UVA ו UVB והם יוצרים מחסום פיזי על הער החוסם את קרני השמש.
באופן גורף נעדיף להשתמש בקרם הגנה שמכיל מסנן פיזיקלי ולא כימי שחודר למחזור הדם.
כמו שאני תמיד ממליצה, חשוב לקרוא את המרכיבים בתווית, וכך תוכלו לזהות את קרם ההגנה הכימי והפיזיקלי על פי רשימת החומרים. מסנני קרינה פיזיקליים מכילים טיטניום דיאוקסיד או אבץ דיאוקסיד או שניהם. מסנני קרינה כימיים מכילים חומרים כמו Oxybenzone ו Benzophenon .
מסנני קרינה פיזיים - טיטניום/אבץ (zinc) דיאוקסיד – מסנן קרינה אשר נספג בעור ואז מפזר ומחזיר את הקרינה המזיקה לפני שהיא פוגעת בתאי הגוף. החומר מעניק אחוז הגנה גבוה, אך חסרונו בכך שהוא יוצר מעטה לבן שנספג לאט מאוד, אם בכלל, ותחושה "כבדה" על העור. על מנת לשפר את איטיות הספיגה והמראה הלבן על העור, חברות קוסמטיקה פיתחו טכניקה של עיבוד החומר לגודל חלקיקים קטן מאוד (רמה ננומטרית) – החלקיקים הקטנטנים נספגים בדרמיס היטב והספיגה של הקרם משתפרת מאוד ולא נשאר המעטה הלבן שפעם היינו רגילים אליו. הבעיה היא שמכיוון שהחומר הוקטן לרמה כל כך קטנה, הוא אינו נשאר על העור אלא חודר לתוכו וכך גם מגיע למחזור הדם. עדיין אין מחקרים חד משמעיים שמראים מה זה עלול לעשות לנו אך פחות מומלץ להשתמש בחומרים לא טבעיים שחודרים למחזור הדם.
משמרים בקרם הגנה- חומר משמר כלשהו הינו מרכיב הכרחי, בכל מוצר קוסמטי אשר מכיל מים וכך גם בקרם ההגנה מהשמש. בראש ובראשונה אנו חפצים בקרם, שיחזיק לנו מעמד, לפחות כל הקיץ וזאת בתנאי אחזקה של רטיבות, חום ולחות (המהווים קרקע פורייה לבקטריות ודומיהן). עם זאת חומרים משמרים, זרים לגופנו. הם מצטברים בגוף ויוצרים הרעלה מתמשכת. כמו כן הם עלולים לגרום לאלרגיות, לפגוע בהתחדשות הטבעית של העור – וחשודים כמסרטנים. אם כן, על איזה חומרים משמרים כדאי לוותר?- על המשמר הנפוץ: פורמלדהיד (Formaldehyde) על המשמר Triclosan ועל משמרים מקבוצת הפרבנים כגון: Paraben, Butyl paraben, Methyl paraben Phenoxyethanol.
הבעיה האמיתית – חדירה מסוכנת לעור אולם הכימיקלים המשמרים של קרם ההגנה הם לא הצרה הגדולה ביותר בקרם הגנה מהשמש. כמו שהסברנו קודם, חומרי סינון הקרינה הם חומרים "כבדים" שלא נספגים היטב בעור. וחוץ מזה, כדי שקרם ההגנה לא יישטף מהעור, הוא חייב לחדור מהר וחזק לעור. אז ברוב המקרים זה קורה בגלל שקרם ההגנה שלך מכיל את הכימיקל אוקסיבנזון (OXYBENZONE) או דומה לו מבחינה פונקציונלית. מחקרים הראו שלחומר זה יש את הפוטנציאל להתערב במערכת ההורמונאלית של הגוף ע"י חיקוי ההורמון אסטרוגן. כמה מחקרים הראו שישנם חומרים כימיים שונים בקרם , Oxybenzone בינהם, אשר מתנהגים כמו אסטרוגן בבדיקות המעבדה, וגרמו לתאים סרטניים לגדול מהר יותר . לפעמים נדמה כי חומרים אלו שנמצאים בקרם לא נספגים דרך העור, אולם בדיקות מעבדה הראו כמויות קטנות של חומרים אלו בשתן – דבר שמחייב זהירות יתר בייחוד עם ילדים אשר חילוף החומרים שלהם לא כל כך יכול להתמודד עם כמויות גדולות של כימיקלים אלו. כימיקל זה נמצא ב-כאלף מוצרים להגנה מפני השמש הנמצאים כיום בשוק האמריקאי.
אז מה עושים? כפי שאמרנו השמש לא רק מזיקה – היא גם חשובה ואפילו חיונית לבריאותנו. חשיפה מועטה לשמש לא תזיק לנו (אלא אם אנחנו רגישים באופן קיצוני, או לאחר טיפולים רפואיים מסוימים), ואם אין בכוונתנו לשהות בשמש יותר מאשר מספר דקות – עדיף להימנע משימוש בתכשירים המכילים מקדמי-הגנה. אלו מאיתנו השוהים בחוץ, ובמיוחד תינוקות וילדים – מומלץ לא לחשוף את העור לקרינה ישירה, לחבוש כובע, וחשוב למרוח כל חלק גוף החשוף לשמש בקרם המכיל מסנני-קרינה – רצוי כזה שאינו מכיל כימיקלים רעילים, ושאינו חודר לעומק העור.
קרם הגנה טבעי שמכיל אבץ אוקסיד מסוג לא נאנו שזה אומר שהוא לא עבר את התהליך של הקטנת החלקיקים שיחדרו לעור אלא נשאר בצורתו המקורית. לאחר המריחה ישאר לנו קצת מעטה לבן על הפנים ועל הגוף שיספג אחרי כמה דקות אך מה שחשוב זה שהמוצר בטוח לשימוש, אינו חודר לדם ואינו בעל השפעה רעילה על גופנו. כמובן שהדבר חשוב פי כמה בילדים שגופם הקטן רגיש מאוד לכימיקלים ובדרך כלל נמצאים הרבה בשמש וצורכים כמויות גדולות של קרם הגנה. כשמשתמשים בקרם הגנה טבעי יש למרוח שוב לאחר שעתיים, ו/או לאחר שהייה במים.
למרות שישנם יצרני קוסמטיקה טבעית שמייצרים ומוכרים קרם הגנה אני באופן אישי מרגישה שזה יהיה חסר אחריות מצידי מכיוון שקרם הגנה צריך לעמוד בתנאים קיצוניים של שמש, מים ולחות ולכן צריך לעבור בדיקות מעבדה קפדניות והסכנה בחשיפה לא מבוקרת לשמש היא רבה. לאחר בדיקה נרחבת ומקיפה קרם ההגנה היעיל והבטיחותי ביותר שמצאתי עבורנו ועבור הילדים הוא של חברת בדג'ר (Badger). נעשה בו שימוש במסנן הגנה מסוג אבץ אוקסיד לא נאנו, הוא אינו מכיל כימיקלים מסוכנים וכל המרכיבים שלו איכותיים ובטוחים לשימוש . לינק להזמנה דרך אייהרב –
דרכי ניתן לרכוש קרם לחות מצוין ליומיום שמכיל מסנן הגנה מסוג אבץ לא נאנו
מתאים לחשיפה קלה לשמש במהלך שעות היום.
לבריאות!